Cloud diensten

Clouddiensten zien we steeds meer in de zakelijke omgeving opduiken. Dat is geen verrassing gezien de vele voordelen. Maar als je naar het lijstje met nadelen kijkt, is het eveneens begrijpelijk dat veel bedrijven nog even de kat uit de boom kijken. Goed advies, gebaseerd op een volledige inventarisatie van de wensen en eisen kan hierbij helpen. Wij zetten een aantal voor- en nadelen van clouddiensten op een rij.

Voordelen van clouddiensten

Plaats- en tijdonafhankelijk werken

Je medewerkers kunnen werken waar en wanneer ze maar willen. Of dat nu op kantoor is, op een flexplek of vanuit huis. Je bent eveneens niet meer gebonden aan de openingstijden van de winkel of het bedrijf. Via een internetverbinding kun je altijd en overal bij je documenten. MKBWerkplek Online is een dienst die plaats- en tijdonafhankelijk werken mogelijk maakt.

Lagere investeringen

In plaats van te investeren in eigen servers met onderhoudscontract, personeel en updates, kun je het bij een cloudleverancier afnemen. Omdat deze leverancier een schaalvoordeel heeft, zijn de kosten veelal lager dan alles zelf te doen. Tevens betaal je vaak voor het werkelijke gebruik van de dienst en niet voor ongebruikte capaciteit. Dit kan zorgen voor lagere investeringen vooraf.

Minder technische kennis nodig

Als bedrijf heb je niet altijd alle technische kennis in huis voor updates of bij calamiteiten. Dit koop je in bij een specialist zoals een systeembeheerder. Door het gebruik van clouddiensten hoeft de beheerder minder aandacht te besteden aan de techniek en kan zich meer bezighouden met het leveren van toegevoegde waarde van de dienst voor het bedrijf.

Online samenwerken

Projectteams kunnen via clouddiensten handig samenwerken in documenten die in de cloud staan. Als je bedrijf geen clouddiensten gebruikt is het vaak gemeengoed om documenten op en neer te sturen via email naar projectleden. Dit betekent dat maar één persoon in zijn kopie van het document werkt én dat er een veelvoud aan versies en veranderingen ontstaat. Met een clouddienst kunnen meerdere medewerkers gelijktijdig in een document werken en vaak nog met elkaar chatten rondom het document terwijl men aan de veranderingen werkt. Dit maakt de samenwerking sterker en zorgt voor een betere efficiency in documentbeheer.

Flexibiliteit

Als je bedrijf groeit kan een clouddienst met je meegroeien. Extra abonnementen zijn direct aan te schaffen en te gebruiken door nieuwe medewerkers. Zowel bij een plotse groei als daling in vraag kun je met clouddiensten beter werken dan met het traditionele server- en licentiemodel.

Milieuvriendelijk

Door gebruik te maken van clouddiensten gebruik je alleen de serverruimte die je nodig hebt. Dit zorgt voor een betere CO2 voetafdruk. Gebruik van clouddiensten zorgt voor minder energieverbruik dan eigen servers.